Energia, Világítás, Fűtés-Hűtés

Energia, világítás, fűtés, hűtés

Az energiahasználat mindenhol jelen van az irodákban, napközben folyamatosan üzemelnek a számítógépek, irodai és konyhai berendezések, a világítás és a hűtés vagy fűtés az évszaktól függően. Jelentősen függünk a központi energiaszolgáltató rendszerektől miközben hosszútávon emelkedő energiaárakkal számolhatunk. Az Európai bizottság által elfogadott energia- és éghajlat politikája szerint 2020-ra csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását 20%-kal, a megújuló energiaforrások arányát növelnünk 20%-kal és ugyanennyivel szükséges növelnünk az energiahatékonyságot is.

ZIR_53 ZIR_31 ZIR_63

Ennek következtében mindenképpen érdemes odafigyelnünk és felmérnünk az energiafelhasználást, feltérképezni, hogy milyen csökkentési lehetőségek vannak, milyen beruházásokat érdemes megvalósítani és innovációkatbevezetni az energiahatékonyság növelése érdekében. A tudatos energiahasználattal nem csak a környezeti célok teljesíthetőek, hanem jelentőspénzügyi megtakarításokkal is számolni lehet akár kisebb beruházások megvalósulásának következtében. Az alábbi korszerűsítéseket, beruházásokat érdemes elvégezni: energiatakarékos fénycsövek, LED-technológia, fényszabályzók, kapcsolók, érzékelők,, időzítők, természetes napfény hasznosítása, 'A' energiahatékonyságú elektromos berendezések, szigetelés, fűtésszabályozás, árnyékolás, zöld tetők és falak alkalmazása stb.

Érdemes hosszú távon gondolkozni és amennyiben megfelelő mennyiségű tőke áll rendelkezésre, nagyobb beruházásokat kivitelezni. Ezek közé tartozhat az épület szigetelésének és ablakainak korszerűsítése, hőszivattyúk, hőcserélők, napelemek, napkollektorok, biomassza beruházások, kisebb szélerőművek telepítése vagy a tetőrész teljes körű zöldítése.

ZIR_33 ZIR_32 ZIR_34

Azonban az energiahatékonyság és tiszta technológiák alkalmazása önmagában nem elegendő, hiszen a szemléletformálás és a pazarlás megelőzése elengedhetetlen. Érdemes kreatív motivációs eszközöket, programokat bevezetni, esetleg játékos versenyt rendezni az alkalmazottak között. A havonta képződő számlák és energiafogyasztási mutatók segítségével átlátható a változás és motiválhatók a munkatársak bizonyos jutalmak és ösztönzők segítségével.

Bezár
ob_get_clean(), 'title' => 'Energia, Világítás, Fűtés-Hűtés' ); $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/cikkek/popup'; function encapsulate_item_article_1517_126398( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.'frames/keret_popup/frame.php' ); } encapsulate_item_article_1517_126398( $tv ); ?>