Környezet- és Egészségbarát takarítás, vegyszerhasználat

Környezet-és egészségbarát takarítás, vegyszerhasználat

Azok a tisztítószerek, amelyek nem természetes vagy környezetbarát anyagokból készülnek, tele vannak vegyszerekkel, mérgező és a hétköznapi emberek által alig ismert toxikus anyagokkal. Nem csupán az előállításuk során (amit aligha ismerünk) történhet szennyezés veszélyes melléktermékekképződésével egyetemben, hanem a használatuk következtében az elfolyó vizeket elszennyezik (jelentős energia befektetés szükséges a tisztítás során) és az illó anyagok a beltéri levegőbe is kikerülhetnek. Tehát nem csakkörnyezeti, hanem egészségügyi szempontból is fontos a környezetbaráttakarítás bevezetése.

ZIR_44 ZIR_47ZIR_46

Számos környezetbarát takarítószer elérhető a piacon, melyek mellet különféle(népi)praktikák (pl. ecet, szódabikarbóna, mosószóda, citrom, nátrium-perkarbonát, citromsav) is alkalmazhatók az iroda tisztántartása érdekében. A helyettesítés tehát a gazdasági szempontok mérlegelésének figyelembevételével könnyen megoldható. A közbeszerzés során érdemes minél nagyobb kiszereléseket venni a felesleges hulladékkeletkezés elkerülése végett. Az újratölthető edények választása további hulladék megelőzést eredményez. Kerüljük a hajtógázzal működő vegyszereket. Az európai ésmagyarországi ökocimkék figyelembevétele is segítséget jelenthet a termékek beszerzése során.

Az irodákat sokszor külsős munkatársak vagy vállalkozók takarítják, ezért fontos az együttműködés és a megfelelő kommunikáció a felek között. Számukra érdemes képzést tartani a környezetbarát takarítószerekről, a mértékletes használatukról és az esetleges vegyszerhasználat megfelelő alkalmazásáról. Amikroszálas törlőkendő használata igen kevés tisztítószer mennyiséget követel, ezért jelentős megtakarítások érhetők el az alkalmazásával.

A takarítás környezeti hatásainak mérséklése érdekében érdemes szemléletformáló, értékes könyveket mind a munkatársak és a takarítók számára is egyaránt elérhetővé tenni. Példaként említhető az igen színvonalasHétköznapi Kalauz kiadvány.

A takarításon túl a növényápolás során is oda kell figyelni, hogy az irodai növények ásványi anyag pótlása is környezetbarát termékek által történhessen.

Bezár
ob_get_clean(), 'title' => 'Környezet- és Egészségbarát takarítás, vegyszerhasználat' ); $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/cikkek/popup'; function encapsulate_item_article_1517_522925( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.'frames/keret_popup/frame.php' ); } encapsulate_item_article_1517_522925( $tv ); ?>