Élelmiszer

Élelmiszer

Az élelmiszer beszerzés során úgy erősödhet egy vállalat környezeti tudatossága, hogyha figyelme arra irányul, hogy helyi ételeket és italokatbiztosítson az alkalmazottai számára. A helyi piacok, bioboltok és helyi termelők kiválóan alkalmasak a szükséges termékek beszerzésére. A vásárlás során érdemes figyelni az élelmiszereken feltüntetett ökocimkéket (pl. Fair Trade, Magyar Termék).

ZIR_10 ZIR_29 ZIR_37 ZIR_04

Akár hozzánk is fordulhatnak, hogyha Fair Trade kávézót vagy biobüfétszeretnének megrendelni a rendezvényeik részeként. Amit ajánljuk: környezettudatos rendezvények, események, kiállítások számára - stílusos és egyedi büfé az ökológiai szemlélet jegyében. Finom biokávé és tea. Fair trade csokoládék minden választékban. Padlizsánkrém, Budapesto és hasonló ínyenc bio-falatok! Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból!

Akár Budapesten, de egyre több kisebb-nagyobb településen újra a helyi piacok megerősödése tapasztalható. A Felelős Gasztrohős a tudatos és környezetbarát étkezési szokásokra sarkallja az embereket. Segít abban, hogy miként lehet zöldebb a háztartásunk, milyen zöld éttermeket találhatunk Budapesten és sok más fontos dologban, amit a fenntartható élelmiszerfogyasztásról tudni kell.

A helyi friss élelmiszerek és feldolgozott termékek fogyasztása mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy idénynövényeket fogyasszunk, hiszen ezzelcsökkenthetjük a termékek környezeti terhét, mivel kevesebbet kell őket utaztatni, tárolni, tartósítani stb., mely jelentős üvegházgáz kibocsátás és energiafelhasználás csökkentést jelenthet. S ezen felül jóval egészségesebbek a helyi gazdák által megtermelt élelmiszerek.

ZIR_30 ZIR_35

Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg minél kevesebbszer vegyük igénybe házhoz szállító ételfutárt, hogy kevesebb csomagolási hulladékot termeljünk. Inkább legyen a munkatársaknak saját, névvel ellátott ételhordója, amiben otthonról hozni tudnak az előre elkészített élelmiszerből vagy a közeli étkezőkbe le tudnak szaladni az aznapi ebédért.

Annak is tudatában kell lennünk, hogy az előállított élelmiszerek jelentős hányada a kukákban landol, továbbá mi magyarok fejenként 40 kg ételt dobunk a kukába évente. Ezeket a termékeket meg kellett termeli, feldolgozni, szállítani, tárolni és elkészíteni, ami mind mind természetes erőforrásokat igényeltek és hogyha kidobjuk őket, akkor ezeket az értékes anyagokat és energiát feleslegesen használtuk fel, miközben nagy mértékben terheljük a környezetünket. Az elpazarolt élelmiszerek következtében évente 3,3 milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe összesen.

ZIR_28

húsfogyasztás mérséklésével csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és szén lábnyomunkat, hiszen állattenyésztés során több felmelegedést okozó üvegházgáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés következtében. A globális üvegházgáz-kibocsátás 18%-áért tehető felelőssé az ipari méretű hústermelés. Azonban vannak olyan kutatások, ami alapján a hústermelés felelős az üvegházgáz-kibocsátás 51%-áért. A húsfogyasztásnak a vízlábnyomais igen jelentős, ami azt jelenti, hogy a termékek előállításához közvetve vagy közvetlenül mekkora mennyiségű víz szükséges.

Bezár
ob_get_clean(), 'title' => 'Élelmiszer' ); $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/cikkek/popup'; function encapsulate_item_article_1517_626513( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.'frames/keret_popup/frame.php' ); } encapsulate_item_article_1517_626513( $tv ); ?>