Közlekedés, Utazás, Szállítás

Közlekedés, utazás, szállítás

Az irodai munkavégzéshez szükség van valamilyen közlekedési módra, sőt egyre jellemzőbb, hogy a munkatársak napi szinten ingáznak a lakóhelyük és a munkahelyük között. A járművekkel történő közlekedés üvegházgázok és szennyező anyagok kibocsátásával jár együtt. A legjobb, hogyha a munkavállalók gyalog vagy kerékpárral tudnak közlekedni az irodáig, a vasút a következő megoldás, amely után a tömegközlekedés és végül a személyautóálla a sorban. A munkatársakat arra kell ösztönözni, hogy minél fenntarthatóbb közlekedési módot válasszanak.

  NOx (g/km) HC (g/km) CO (g/km) CO2 (g/km) SO(g/km)
Gyaloglás 0 0 0 0 0
Kerékpár 0 0 0 0 0
Vasút 5 0 1 4,2 6
Személyautó 121 81 552 14,1 7

Sok olyan gépjárművet látni a városi utakon, melyekben csak egy-két ember ül, kihasználatlanul hagyva a férőhelyeket, ami nem csak a pénztárcának előnytelen, hanem a környezet számára is igen káros. A járművekmennyiségéből adódóan a nagyobb városokban kritikus légszennyezettségi értékek alakulnak ki, mellyel egyetemben a zajszint is igen megnövekszik.

ZIR_50

A vállalatok környezeti teljesítményének a javulásához jelentősen hozzájárul, amennyiben támogatják az alkalmazottakat abban, hogy minél inkább környezetbarát közlekedési módokat válasszanak. A biciklitárolók, szervizek, öltözők, zuhanyzók kiépítése, saját céges biciklik beszerzése és a fizetős parkolóhelyek bevezetése ebben sokat segíthet. A közösségi közlekedés támogatása megvalósulhat a tömegközlekedésre való ösztönzéssel, a munkatársak közös gépkocsival történő munkába járásával (telekocsi) vagy buszjáratok megszervezésével.

ZIR_40 ZIR_67

rugalmas munkaidő és az otthonról való munka lehetőségének következményeként csökkenhet a vállalat által okozott környezeti hatások, s főként a szén-dioxid kibocsátás mértéke. A konferencia helyszínek választásánál amennyiben csak lehet, a légi közlekedés kikerülése ajánlott, hiszen ennek a közlekedési módnak a legnagyobb a karbon lábnyoma. A belföldi céges események, képzések vagy konferenciák alkalmával a legjobb, hogyha a munkatársak utazása vonattal történik. Azok az alkalmazottaknak, akik különösen jól teljesítenek a környezetbarát közlekedés terén, érdemes jutalomban részesíteni, így támogatva a többi munkatársat. A helyes vezetéssel, vagyis, hogy miként csökkenthetjük a gépkocsi fogyasztását, szintén jelentős megtakarítások érhetők el, ezért érdemes erre vonatkozó oktatásokat is elvégezni.

Bezár
ob_get_clean(), 'title' => 'Közlekedés, Utazás, Szállítás' ); $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/cikkek/popup'; function encapsulate_item_article_1517_921274( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.'frames/keret_popup/frame.php' ); } encapsulate_item_article_1517_921274( $tv ); ?>